algemeen

informatie:

praktijk:

vermeerdering

Azalea's

eigen kruisingen

divers:

home

rhodo-info

aanplant

zaaien

Japanse

eerste ##

knop en blad

over mijzelf

extra info

onderhoud

stekken

bladverliezende

## 2002

parken&tuinen

foto's bestellen

nieuwe Huisman Rhodo's

kruisen

enten

inheemse Azalea's VS

## 2003\4

Artikelen

Rhododendrons naar kleur:

index

wit

oranje

geel

hier een deel van onze 2 ha tuin in Nijensleek in Drenthe.

Vanuit een raam in onze woonboerderij zicht op bomen rondom met ijspegels aan het dak en de ondergaande zon.....

Rhododendrons naar kleur

roze

rood

blauw

species

   fotopagina duizenden foto's                 andere thema's        foto overzicht 

Fotografie

Mijn (ex)tuinen 'Park der Gärten'   ASA Convention 2003 Flowershow ARS Nederl. Rhodo. Vereniging
Kalmia latifolia "Indian Summer" in Maine wilde  flora Costa Blanca Bernhard Knorr rhodo's Hans Hachmann Rhodo's Joe Klimavic azalea's
ons huis, omringd door tuin, weilanden en bossen

Rhodoland
Mijn tuin(en)

een tuin vol met rhododendrons........

          Tuinieren is één van de meest boeiende hobby's, zeker als je een flinke tuin hebt en de mogelijkheden om het te doen. Het is ontspannend, goed voor lijf en leden als je gezond bent. Het vereist wel creativiteit en soms geduld, als het niet gaat zoals je wilt. Het laat je genieten van wat je tot stand hebt gebracht en het delen ervan geeft nog meer genot. Het lidmaatschap van tuinclubs als de Nederlandse Rhododendron Vereniging, om er maar één van de vele te noemen, brengt je verder in kennis en vaardigheden en levert vaak vrienden - voor het leven - op. Deze pagina schetst hoe ik en mijn vrouw door de jaren heen getuinierd hebben. 

...........en met azalea's

sinds herfst 2004 een nieuwe vijver

Eigenlijk zijn we in Veenendaal begonnen met een redelijk grote tuin. Hier heb ik niet zo veel kunnen doen vanwege studie.
            Na verhuizing naar Bleiswijk (boven Rotterdam) hadden we een nogal kleine tuin, waar ik een heidetuin heb aangelegd. Die was al gauw te klein, vooral omdat ik met heide begon te kruisen, en zelfs de paadjes niet meer beloopbaar waren vanwege de vele opgepotte heidezaailingen. Gelukkig kon ik een baan in Zwolle krijgen en kochten we een oud huis in Hattem met een grote tuin, die grensde aan het bos. Naast het vele herstelwerk aan het huis, kon ik hier op zo'n 6.000 m2 mijn 'tuinlusten botvieren'.

 fraai uitlopend blad van een esdoorn 

onze tuin is inmiddels na 8 jaar erg weelderig gegroeid


             De grondsoort daar was puur zand en dus moest er veel humus van bladgrond, turf en heidecompost door de grond gemengd worden. Maar als het weken lang droog was, moest er veel gesproeid worden. De planten groeiden echter goed en zo had ik de tuin al snel vol en moest er gedund worden. Hier ben ik begonnen met een heidetuin, waarover zelfs een halve pagina in een regionaal blad verscheen onder de titel "Huisman schildert met heide". Echter, heide heeft wind en zon nodig voor een goede groei en door de vele bomen en de opgroeiende coniferen en rhododendrons 'versmuchtten' de heideplanten. Dus ging ik met rhododendrons en azalea's verder, waarvan bleek, dat je daar uitstekend mee kruisen kunt!! Daar heb ik me sindsdien steeds meer op gericht. Het resultaat van die 'kruisingsdrift' kunt U overal in deze website zien, en naar ik hoop, bewonderen. Voor een eerste indruk van de tuin in Hattem en Nijensleek: album mijn tuin 1  (bij een langzame verbinding hebt U enig geduld nodig)

een tuin met verschillende vijvers,met vissen, waterlelies, libelles etc. in vele tinten groen, geel, rood etc. zicht vanuit het huis op de voortuin

            In 1997 verhuisden we naar Nijensleek in west Drenthe en hier hebben we al zo’n 1,5 ha tuin aangelegd, waar eerst alleen weiland was. Graafmachines groeven de grasmat weg en maakten heuvels aan de westkant, vanwege de wind, die hier vanaf open weiland hard aankomt. In een aantal etappes hebben we de tuin achter en rondom  het huis verder ontwikkeld, al naar gelang geld en energie……..Slootjes gegraven om het water weg te leiden; achterin een ‘paddenpoel’, die zich natuurlijk ontwikkelt, dwz. met veel wilgen en biezen. 

niet alleen rhodo's en azalea's, maar ook b.v. daglelies stelen de show, maar dan wat later... waterlelies in rood roze en wit sieren de vijver en bij weinig wind ruik je de geurende kamperfoelies

                 De grond heeft hier een prima zuurgraad van ongeveer ph 5, maar is erg fijn van structuur, zodat in natte jaren (en die hebben we nogal de laatste tijd) de rhodo’s moeite hebben gezond te groeien. Coniferen en vaste planten zoals hosta’s en daglelies, doen het hier heel goed. Rondom kijken we uit op weilanden en bossen. Koeien in het weidse landschap zien we hier en ook reeën en hazen, die helaas ook van de planten ‘snoepen’. Dan zijn de uilen en buizerds hier een nog betere optie - die vangen ook muizen! Beddingen achterin voor het uittesten van zaailingen, ook van struiken en bomen. Vanaf maart, als de eerste rhodo’s beginnen te bloeien, tot juli als de laatste bloeien, is het één grote bloemenweelde.  En dan heb ik het nog niet eens over de bollen, zoals vele soorten narcissen, daglelies en allerlei vaste planten etc. En in de herfst de grassen met pluimen en de herfstkleuren…  En in de winter rijp op de planten - heel fotogeniek!

we hebben veel soorten grassen - die zijn ook heel mooi! vooral esdoorns geven in de herft een kleurenshow de tuin is ook leverancier van stuifmeel en zaden

          In de loop der jaren heb ik hier heel wat kruisingen kunnen opkweken, genummerd en velen ervan worden in Duitsland bij een kweker uitgetest op hardheid, gezondheid, goede groei en natuurlijk mooie bloei. Daarbij is voor mij steeds belangrijker, dat de plant buiten de bloeitijd mooi is. De rhodo's vormen dan ook het hoofdbestanddeel van de planten. Maar ook heb ik nogal wat (bijzondere) struiken en bomen aangeplant, zoals enkele soorten eiken, lijsterbessen en esdoorns, die in de herfst met hun herfsttooi de tuin opvrolijken. In 2002 en 2003 hebben we achter en naast het huis bomen gekapt en vervangen door 'echte tuin' met een nieuw zitterras en rondom tuin met rhodo's, azalea's bollen, winterheide etc. Hierdoor ontstaat vanuit het huis ook een beter zicht op de tuin rondom. Vanaf 2004 ook veel gemulcht met boomschors tegen het onkruid, waartoe wij inmiddels ook de gele dovenetel rekenen, omdat die zo woekert.

vele soorten vlinders  fladderen rond.... in 2001 hadden we jonge uilen vlakbij het huis, en nog steeds hebbeb we kerk- en bosuilen in de tuin in het voorjaar dikke hommels op wilgekatjes

           Vorig jaar 2004 in augustus hebben we nog een nieuwe grote vijver aangelegd, waarvoor het gat al eind 1999 gegraven was. Dat gat was al helemaal volgegroeid met wilgen. Die vijver ligt er nu mooi bij, met een vlonder en stenen bankjes om van alles te genieten. Langzamerhand is de tuin vol, en begint hij eigenlijk te vol te worden. Dat is niet mooi meer. En dus ben ik sinds vorig jaar nogal wat aan het 'slopen'. Coniferen die hun 'windkeringsdienst' hebben geleverd, haal ik deels weg. Rhodo's die te dicht op elkaar groeiden heb ik verplaatst, of als ze niet mooi genoeg meer zijn, verwijderd. Dat levert nieuwe doorkijkjes op, waardoor de tuin weer mooi wordt. Ook doorgewoekerde bamboes heb ik verwijderd voordat ze alles overwoekeren. Meestal versnipper ik de takken en gebruik die als mulch voor de planten, zodat ik ook minder onkruid hoef te wieden. Eindelijk hebben we nu de tuin zo ongeveer 'klaar'. Als we wat anders willen, moeten we gaan vervangen. Kruisen doe ik ook niet veel meer - de ruimte ontbreekt gewoon om de zaailingen uit te planten. Ik hoop, dat ik U vooral ook met de albums een indruk heb kunnen geven van onze tuin en zijn ontstaanshistorie. Voor het overige verwijs ik U naar de vele andere pagina's en  albums op deze website.      
album mijn tuin 2
                          album mijn tuin 3

Nu ook met albums van planten in mijn tuin:

Album planten in mijn tuin 1       Album planten in mijn tuin 2       Album planten in mijn tuin 3

copyright © 2001-2020 | all rights reserved